- 28 Jul 2012 |
- By Good Health
- ေတာင္တက္ တာေၾကာင့္ ကယ္လို ရီမ်ား စြာ ကုန္ဆံုး တတ္ပါ တယ္။ ေတာင္ တက္
ရင္း ကုန္ဆံုးသြားတဲ့ ကယ္လိုရီေတြ ေနရာမွာ ျပန္လည္အစားထိုးျဖည့္တင္း
ႏိုင္ဖို႔ အာဟာရျပည့္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြကို စားေပးရပါမယ္။ ေတာင္တက္ တဲ့အခါ
သင့္ေက်ာပိုးအိတ္ထဲမွာ ဟမ္ ဘာဂါမုန္႔ေတြနဲ႔ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ ေတြ
အျပည့္ထည့္သြားရမယ္လို႔ ဆိုလို တာ မဟုတ္ပါဘူး။ တကယ္စြမ္းအင္ေပး ႏိုင္ၿပီး
အာဟာရတန္ဖိုး ျပည့္ဝတဲ့ အစာ ေတြကို သယ္ေဆာင္ၿပီး လမ္းခရီးမွာ စား
ေပးရမွာပါ။
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္
စြမ္းအင္အျမင့္မားဆံုး ေပးႏိုင္တဲ့ အေရးႀကီးအစာအမ်ိဳးအစားက ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္ပါတဲ့ အစာပါ။ ဥပမာေျပာ ရရင္ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔နဲ႔ ခရက္ကာမုန္႔ေတြစားသင့္ၿပီး သစ္သီးေျခာက္၊ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီး ဝလံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ တြဲစား ရပါမယ္။ ဒီအစာေတြက စြမ္းအင္ေပး ႏိုင္႐ံုသာမက အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။
ပ႐ိုတင္း
စြမ္းအင္အျပည့္အဝေပးႏိုင္တဲ့ ေနာက္ အစာတစ္မ်ိဳးက ပ႐ိုတင္းဓာတ္ပါ။ ပ႐ို တင္းဓာတ္က ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ထက္ အ စာေၾကဖို႔ ပိုၾကာတာေၾကာင့္ သင့္ကို ပို မိုဗိုက္ျပည့္ေနေစၿပီး စြမ္းအင္ၾကာၾကာရွိ ေစပါတယ္။ အလြယ္သယ္သြားႏိုင္တဲ့ ပ ႐ိုတင္းပါတဲ့ အစာေတြက ဒိန္ခဲ၊ ေျမပဲ ေထာပတ္၊ အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္၊ အ သားေျခာက္တို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ဗီတာမင္ စီ
ဗီတာမင္စီဟာ ေတာင္တက္သမား ေတြ အျဖစ္မ်ားတဲ့ ေညာင္းညာပင္ပန္း တာနဲ႔ နာမက်န္းတာေတြကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္သလို ခႏၶာကိုယ္ကို လန္းဆန္းေစ ပါတယ္။ ေတာင္တက္ရာမွာ သယ္ႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္စီပါ အစာေတြက ခ်ဥ္တဲ့ သစ္ သီးငယ္ေတြ၊ စပ်စ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ေရ
ေရက စြမ္းအင္ျမင့္မားတဲ့ အစာ မဟုတ္ေပမယ့္ ေတာင္တက္ခရီးစဥ္မွာ မ ျဖစ္မေနယူေဆာင္သြားသင့္တဲ့ အရာပါ။ ေရကို ျဖည္းျဖည္းနဲ႔ မွန္မွန္ ေသာက္ေပး မွ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးမွာ ျဖစ္ၿပီး ေရဓာတ္ခန္း ေျခာက္ရင္ျဖစ္တတ္တဲ့ ႏံုးတာ၊ အားအင္ ကုန္ခန္းတာ၊ ၾကြက္သားေတြ နာက်င္ တာနဲ႔ ေခါင္းကိုက္တာတို႔ကို ေလ်ာ့ပါးေစ မွာပါ။ ေတာင္တက္ခရီးစဥ္တစ္ေလွ်ာက္ လံုး ေရကို အလံုအေလာက္ယူသြားပါ။
ႏြားႏို့
ႏြားႏို႔နဲ႔ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြက စိတ္ကို လန္းဆန္းအားျပည့္ေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ အစာမစားဘဲ ရက္အနည္းငယ္အထိ အသက္ရွင္ႏိုင္ေပ မယ့္ ေရမေသာက္ရင္ ရက္ပိုင္းေလာက္ ပဲ အသက္ရွင္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေတာင္တက္ခရီးစဥ္အတြက္ ေရနဲ႔ အရည္ကို မ်ားမ်ားသယ္ေဆာင္ၿပီး အစာနည္းနည္းကိုပဲ သယ္ယူပါ။
Tips:
- အျမင့္တက္ရခ်ိန္မွာ အဆီအအိမ့္ မ်ားတဲ့ အစာေတြကို သယ္မသြားပါနဲ႔။ ဒီအစာေတြက အစာေၾကညက္ဖို႔ ေအာက္ ဆီဂ်င္ပိုမို လိုအပ္ေနတတ္လို႔ပါ။
-ဟင္းသီးဟင္းရြက္အစိမ္းေတြ၊ ပဲေလွာ္ ေတြ၊ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ေတြကို အ မ်ားႀကီးမစားပါနဲ႔။ အူလႈပ္ရွားမႈကို လံႈ႔ ေဆာ္ႏိုင္ကာ ဝမ္းေလွ်ာတာမ်ိဳး ျဖစ္တတ္ လို႔ပါ။
- ေလထေစတဲ့ အစာေတြ ျဖစ္တဲ့ ေဂၚ ဖီထုပ္လို အစာနဲ႔ ပဲအေျခာက္အျခမ္း ေတြကို ခ်က္စားတာမ်ိဳး ေရွာင္ပါ။
ၾကယ္စင္
ႏိုင္ငံေရး၊ စီးပြားေရး၊ လူမႈေရး၊ ဘာသာေရး၊ ပညာေရး၊ က်န္းမာေရး၊ အႏုပညာေရးရာ၊ ႐ုပ္ရွင္၊ သီခ်င္း စသည့္က႑မ်ားကို စံုလင္စြာ ေန႔စဥ္တင္ျပထားပါသည္။ လာေရာက္ၾကည့္႐ႈအားေပးၾကသူမ်ားအားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါသည္။
Monday, 30 July 2012
ေတာင္တက္သမား မ်ားအတြက္ အာဟာရ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment